THE SECRET SISTERS – SATURN RETURN

De naam van het stadje Muscle Shoals in de Amerikaanse staat Alabama klinkt als een klok in de oren van de muziekkenners omwille van de twee beroemde opnamestudios ‘FAME Studios’ en ‘Muscle Shoals Sound Studio’ waar een hele reeks klassiek geworden platen werden opgenomen. Muscle Shoals is ook de woonplaats van de zusjes Lydia en Laura Rogers die samen onder de naam ‘The Secret Sisters’ optreden en hun zelfgeschreven op countrymuziek gebaseerde Americana-songs opnemen.

Hun debuutplaat “The Secret Sisters” verscheen in oktober 2010 en kreeg pas in april 2014 een opvolger die “Put Your Needle Down” als titel meekreeg. In 2017 brachten ‘The Secret Sisters’ met “You Don’t Own Me Anymore” hun derde album uit waaruit drie songs als single werden gereleased. Nu zal eind februari 2020 een vierde plaat van dit harmonieus samenzingend duo op de markt worden losgelaten. “Saturn Return” is de titel van de tien songs tellende schijf die net als hun vorige album door de geweldige Amerikaanse zangeres en songschrijfster Brandi Carlile werd geproduced en in haar ‘home studio’ in Washington werd opgenomen.

De inspiratie voor de liedjes op dit nieuwe album werd gevonden in de momenteel overheersende onzekerheid, het onrecht en de angst in de maatschappij van de 21e eeuw, maar ook het recente verlies van enkele geliefden en de broosheid van het bestaan deden dienst als ideëen voor de songs op “Saturn Return”. Al hun liedjes worden geschreven vanuit het standpunt van de vrouw en ze weerspiegelen de feministische gedachten van de zussen Rogers.

Uit dit nieuwe album werden reeds twee singles getrokken met de songs “Cabin” en “Hold You Dear”. U kan deze songs op ‘YouTube’ beluisteren, maar wij opteerden er voor om u twee andere liedjes op de video’s bij deze recensie aan te bieden: “Hand Over My Heart” en “Late Bloomer”. U zult omwille van de harmonieuze samenzang tussen ‘The Secret Sisters’ allicht ook niet om de vergelijking met folk- en countryduo’s als ‘The Everly Brothers’ of ‘First Aid Kit’ heen kunnen.

Nog enkele andere songs uit deze cd die ons hebben kunnen bekoren zijn het emotionele “Tin Can Angel”, “Nowhere Baby” en albumafsluiter “Healer In The Sky”. Laura en Lydia Rogers werden na het opnemen van deze plaat allebei voor het eerst de fiere moeders van zoontjes die Noble en Griffin als naam kregen. Laura schreef op de dag dat ze vernam dat ze zwanger was in amper een kwartiertje tijd de prachtige pianoballad “Hold You Dear” die ook op dit album staat. Misschien is “Saturn Return” geen betere plaat geworden dan hun vorige, maar ze is toch minstens te catalogeren als zijnde van éénzelfde torenhoge kwaliteit.

(valsam)

 

 

25 juni 2020: L’Avenirsite, Lier, BE
26 juni 2020: Paradiso, Amsterdam, NL
27 juni 2020: Rotterdam Bluegrass Festival, Rotterdam, NL

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: New West Records / PIAS

video